Miķeļi – rudens saulgrieži
Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus, kad saule nonākusi pusloka viduspunktā un diena un nakts atkal ir vienādā garumā, tāpat kā pavasara saulgriežos.
Šajās gadskārtu svinībās apvienotas divas dažādas izdarības – saulgriežu svinības, kur galvenā loma ir Dieva dēla Miķeļa klātbūtnei, un ražas novākšana – apjumības, ar Jumja godināšanu un rudens tirgu.
Miķeļi iekrīt visbagātākajā laikā, tādēļ galds šai dienā ir ēdienu pārpilns.
Praktiskajās nodarbībās „Ēdienu gatavošana” I. un II. kursa izglītojamie šiem svētkiem par godu mācījās gatavot sklandraušus – tradicionālo latviešu ēdienu, kura izcelsme meklējama Kurzemē.
Sklandrausis ir gatavots no stingras rudzu miltu pamatnes un pildīts kārtās ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, pēc tam apbērts ar kanēli.
Sklandrausis ir salds, tas vislabāk garšo auksts ar pienu vai tēju.
- Svarīgākais ir labi pagatavota mīkla, lai varētu izveidot sklandrausi. Šis darbiņš ļoti labi padevās Evai –
Armands ļoti akurāti sapildīja sklandraušus –
Un te redzams skaisti uzklātais galds –
Paldies topošajiem pavāru palīgiem par darbu
Skolotāja G. Ūbele