Sklandrauši
Miķeļi bija vieni no bagātākajiem svētkiem, jo raža novākta, lopi vasarā izauguši, tad varēja rīkot pamatīgas dzīres.
Miķeļdienā var pagatavot kādu senu ēdienu – īstais laiks cept sklandraušus.
Sklandrausis, žograusis jeb dižrausis ir tradicionāls lībiešu ēdiens, kas vēlāk aizgūts Kurzemes latviešu virtuvē. Tas ir no neraudzētas rudzu mīklas gatavots un ar ķimenēm apbērts saldais rausis ar kārtainu kartupeļu un burkānu pildījumu. Sklandrausi parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu.
Tuvojoties Miķeļdienai, “Virtuves darbinieki” praktisko nodarbību laikā pagatavoja paši savus sklandraušus. Izdevās lieliski!
Arodpriekšmetu skolotāja Gunita Ūbele